Karta av Södermalm - Långholmen - Hornstull Upphov Kartblad 9 ur Atlas öfver Stockholm upprättad och utgifven af A. R. Lundgren år 1885®

Arkitektoniska resan genom Hornstull & Högalid

Hornstull och Högalid har genomgått en fascinerande arkitektonisk resa under åren. Området har genomgått flera stora förändringar sedan det först började bebyggas på 1800-talet.

Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var Högalid och Hornstull huvudsakligen bostadsområden för arbetarklassen. Många av de byggnader som uppfördes under denna period är enkla och funktionella, medan andra har inslag av jugendstil eller nyklassicism.

Efter andra världskriget förändrades området genom modernisering och rivning av äldre byggnader. Under 1960-talet byggdes flera höghus i betong i området, som skulle bidra till den svenska miljonprogrammet. Dessa byggnader har ofta kritiserats för sin bristande estetik och kvalitet, men har också på senare tid börjat uppskattas för sin unika arkitektur.

Högalidsgatan 52 som en arkitektonisk mästervärk

Idag pågår en renovering av många av de äldre byggnaderna i området. Arkitekter och byggentreprenörer arbetar för att bevara och restaurera de historiska byggnaderna samtidigt som de moderniseras för att möta dagens krav på bekvämlighet och energieffektivitet.

Arkitektoniska Hem har varit med på denna resa genom att restaurera och sälja fasadritningar av äldre byggnader i området. Deras arbete har bidragit till att bevara en viktig del av områdets historia och arkitektur samtidigt som det ger människor möjlighet att ta del av den unika stilen som präglar Högalid och Hornstull.

Karta från: Kartblad 9 ur Atlas öfver Stockholm upprättad och utgifven af A. R. Lundgren år 1885®

Tillbaka till blogg